pro_nav_pic

Хуманоидни роботи

csm_dc-motor-robotics-industrial-robots-header_2d4ee322a1

ХУМАНОИДНИ РОБОТИ

Со векови луѓето сонувале да создадат вештачки човечки суштества.Во денешно време, модерната технологија е способна да го оствари овој сон во форма на хуманоиден робот.Тие можат да се најдат како обезбедуваат информации на места како што се музеи, аеродроми или дури и нудат функции за услуги во болници или средини за нега на стари лица.Освен интеракцијата на многуте употребени компоненти, главниот предизвик е напојувањето и просторот потребен за различните делови.HT-GEAR микро-погоните претставуваат идеално решение за решавање на клучните проблеми.Нивната значителна густина на моќност, во комбинација со високата ефикасност и минималната потреба за простор, го подобрува односот моќност-тежина и им овозможува на роботите да работат долги периоди без да мора да ги полнат батериите.

Дури и во нивното основно движење, хуманоидните роботи се во одлучувачка неповолна положба во споредба со специјалистите од нивниот вид: одењето на две нозе е многу покомплексно од прецизно контролираното движење на тркалата.Дури и на луѓето им треба добра година пред да се совлада оваа навидум тривијална низа на движења и да функционира интеракцијата помеѓу околу 200 мускули, бројни комплицирани зглобови и разни специјализирани области на мозокот.Поради неповолните соодноси на хуманоидните лостови, моторот мора да развие што е можно повеќе вртежен момент со минимални димензии за дури и оддалеку да го повтори движењето слично на човекот.На пример, HT-GEAR DC-микромоторите од серијата 2232 SR постигнуваат континуиран вртежен момент од 10 mNm со дијаметар на моторот од само 22 милиметри.За да го постигнат ова, им треба многу мала моќност и поради технологијата на намотување без железо, тие почнуваат да работат дури и со многу низок почетен напон.Со ефикасност до 87 проценти, тие ги користат резервите на батеријата со максимална ефикасност.

Микро-погоните HT-GEAR обично нудат подобра динамика, поголем излез или поголема ефикасност, во споредба со конкурентските производи.Во пракса, тоа значи дека се можни многу високи можности за краткорочно преоптоварување без да се влијае на работниот век.Ова се покажува особено поволно кога станува збор за извршување на привремени дејства неопходни за имитирање специфични гестови.Фактот дека микромоторите веќе долго време се користат во „роботизирани“ помагала како што се протезите за раце и нозе со мотор, покажува дека тие ги исполнуваат најстрогите барања не само за човечката роботика.

111

Долг работен век и доверливост

111

Ниски барања за одржување

111

Минимален простор за инсталација

111

Динамично стартување/стопирање